Mariatoren, Hapert

SchipVast heeft een uitkijktoren gerealiseerd op het Kempisch Bedrijvenpark, gelegen aan de A67, pal aan afrit 29. De uitkijktoren is een landmark voor het bedrijvenpark en is onderdeel van het toeristische aanbod in de Kempen, met uitzicht op o.a. de Cartierheide, de Pan, het bedrijvenpark, de snelweg en de landsgrens met België.

Het Kempisch Bedrijvenpark (KBP) en SchipVast hebben de handen ineen geslagen voor de realisatie van een uitkijktoren op het KBP aan de A67, pal aan afrit 29. De uitkijktoren is een landmark voor het bedrijvenpark en is onderdeel van het toeristische aanbod in de Kempen.

Uitkijkfunctie en expositie van verhalen uit de regio
De Kempen kent talloze wandel-, fiets,-, ruiter- en menroutes. Ook bij het KBP lopen verschillende routes. De uitkijktoren heeft een aansluiting op die recreatieve routes. Vanaf circa 22 meter hoogte is er onder andere uitzicht op het Kempisch Bedrijvenpark, de snelweg en de Cartierheide. Tijdens de beklimming van de toren worden informatie en verhalen over de regio gepresenteerd op informatiepanelen, met afbeeldingen. Deze hebben wij opgesteld met Heemkundekring Pladella Villa uit Bladel en verwisselen we periodiek voor nieuwe verhalen. In 2023 stonden kenmerkende verhalen over de Kempen centraal. In 2024 staan we stil bij het 80-jarige jubileum van de bevrijding van de Kempen en zijn er vanaf 1 mei 2024 lokale en regionale verhalen uit de oorlogstijd te lezen, onder meer over het verzet en het onderduiken. KempenTV was bij de opening van dit thema en maakte een compilatie ervan, bekijk de video hier.

Uitkijktorens.nl bezocht de toren en sindsdien kan je de toren ook op haar website vinden. Je vindt daar overigens nog vele andere torens die je kan bezoeken in Nederland, dus je hoeft je niet te vervelen in je vrije tijd!

Ook op Visit Brabant, de toeristische website van Noord-Brabant, lees je meer over de Mariatoren, klik hier.

LED-schermen
In opdracht van SchipVast heeft Vidiled drie grote LED-schermen gemonteerd op de toren, bestemd voor reclamedoeleinden voor bedrijven. Ook worden op deze schermen de bedrijven die gevestigd zijn op het KBP gepresenteerd. Daarnaast is er ruimte voor maatschappelijke organisaties en aankondiging van evenementen. Zo wordt de regio geprofileerd. Ledscherm Media verzorgt de reclameuitzendingen op deze schermen, dagelijks te zien van 07:00 tot 23:00.

Maria Schippers
SchipVast is onderdeel van The Schippers Group. De toren is door haar gebouwd en staat aan de rand van de bedrijfslocatie van The Schippers Group. Vanaf de toren kijk je niet alleen uit over het bedrijvenpark, de Pan, de snelweg en de Cartierheide, maar ook kijk je uit over het bedrijfspand van The Schippers Group en de oormerkenfabriek van dochterbedrijf Plastifran. De toren is opgeleverd en geopend in 2023; het jaar dat we afscheid moesten nemen van Maria Schippers. Samen met Martien Schippers stond zij aan de wieg van het bedrijf en zij heeft ervoor gezorgd dat het ondernemerschap binnen de familie Schippers tot de huidige omvang heeft kunnen ontwikkelen. De gekozen naam is daarmee tevens een eerbetoon aan Maria, op een bijzondere plek, op steenworp afstand van het hart van The Schippers Group.

Bouwproces
Reeds sinds 2011 voorziet het bestemmingsplan in de bouwmogelijkheden van een uitkijktoren. In 2022 besloot SchipVast om het project op te pakken. Op 8 september 2022 is de bouwvergunning verleend. De uitvoering werd vervolgens voorbereid en in maart 2023 is gestart met de bouw. Op 16 juni 2023 is de toren officieel geopend en gezegend door pastoor Schilder van de Heilige Sint Petrus banden kerk Bladel in het bijzijn van alle projectpartners, familie Schippers en andere betrokkenen. Het was een prettig samenzijn en een bijzonder moment.

De uitkijktoren is een mooie toevoeging aan de ontwikkeling van het bedrijvenpark en wordt een herkenningspunt aan de A67. De toren is ontworpen door Keeris Architecten, constructief uitgewerkt door CK2 en Reijrink Staalconstructie en is in opdracht van SchipVast gebouwd door Reijrink Staalconstructie, in samenwerking met o.a. Vidiled, Wouters Elektrotechniek en Coppens Bouwmanagement.

Het Eindhovens Dagblad publiceerde een artikel tijdens de bouw. Ook Architectenweb schreef over het project. Het Eindhovens Dagblad was bij de officiële opening en schreef erover, lees het hier. De Hint en De Eyckelbergh publiceerden tevens een artikel over de zegening en opening van de Mariatoren. Lees hier het artikel in De Hint en hier het artikel in De Eyckelbergh.

Bekijk ook deze woningen

Beukenbos Fase II
Beukenbos-Laar, Bladel
vanaf €950 p/maand
Palletplaatsen A67 Hapert
Palletplaatsen A67 Hapert
vanaf €6 p/maand